Da’n före (inkopplings)da’n

I morgon blir det nytt besök på SU – den här gången för att kopplas in, som det kallas. Jag har, hittills, egentligen inte gått och tänkt så värst mycket på det hela, men nu börjar det kännas ganska påtagligt. I morgon ska det alltså ske – i morgon börjar mitt nya liv som tvättäkta Ciborg. Spännande är ju bara förnamnet! Hur kommer det hela bli, egentligen? Kommer jag höra någonting alls? Hur kommer jag höra? Tankarna har svävat ganska fritt idag, och i morgon kommer jag troligen få svar på en del av frågorna som poppat upp i min skalle.

Jag vet vad som kommer ske i morgon, men samtidigt har jag verkligen inte en susning. Motsägelsefullt? Självklart, men samtidigt inte. Jag ska försöka förklara, men till att börja med kan man titta på det här YouTube-klippet (det är drygt 2 minuter långt).

Normalt sett transporteras alltså ljud via hörselgången till trumhinnan; denna sätts i svängning, och påverkar i sin tur hammaren, städet och stigbygeln. Dessa tre enheter skapar en rörelse, som får hörselhåren inne i snäckan (cochlea) att röra sig. Dessa rörelser registreras av hörselnerven, som transporteras vidare till hjärnan och registreras som ”ljud” i någon form.

Inneröra

 

 

 

 

 

Inneröra (stulen bild)

Med ett CI fungerar det lite annorlunda. Ett ljud registreras av processorn, som i sin tur omvandlar ljudet till en elektrisk signal och skickar denna vidare till implantatet, som sitter inopererat. Från implantatet skickas sedan signalen vidare till elektroden, som sitter inuti cochlea, och elektroden skapar elektriska retningar på hörselhårens ”hårsäckar” (ungefär, jag beskriver det lekmannamässigt, eftersom jag inte är läkare), och dessa retningar skapar alltså signaler som sedan skickas vidare till hjärnan via hörselnerven. Lite skämtsamt kan man alltså säga att jag framöver inte kommer höra ljud; jag kommer höra elektricitet (elektriska impulser är antagligen mer korrekt).

CI-implantat principskiss

 

 

 

 

 

 

 

 

Cochleaimplantat, principskiss (bilden är stulen från Wikipedia)

Och det är just det där sistnämnda jag går omkring och grunnar på hur det kommer bli. Att det hela fungerar (många gånger väldigt väl) vet jag redan, då jag träffat ett flertal människor som har CI. Men hur det hela kommer fungera för min del vet jag, förstås, inte i dagsläget – men jag kommer antagligen få en liten hint om det i morgon.

När man kopplas in sker detta i flera steg, och jag skulle tro att det bland annat beror på att man stegvis höjer volymen. Detta för att inte skapa fullständigt kaos i hjärnan, eftersom man antagligen kommer höra en hel del ljud man aldrig någonsin hört, eller kanske hört för väldigt länge sedan. I morgon är alltså ”steg 1”, skulle man kunna säga. Steg 2 sker på fredag (i övermorgon), steg 3 på fredag nästa vecka och steg 4 sker i slutet av oktober.

Jag är just nu så exalterad att jag antagligen kommer ha problem med sömnen inatt. Är ni det också?

2 Comments

Comments are closed.